CURZYCA – choroba, którą można wyleczyć

Cukrzyca to choroba często lekceważona przez chorych, szczególnie w swoich początkach gdy poziomy cukru we krwi mierzonego na czczo oscylują na poziomie 120 mg/dl. Ogólnie uważa się, że to jeszcze jest prawie norma. Niestety jest to wyraźny sygnał, że ta choroba niemal na pewno się rozwinie. Dotyczy to cukrzycy typu II.

Cukrzyca typu 1 i typu 2  to dwie różne choroby. Wspólnym mianownikiem dla nich jest tylko podwyższony poziom cukru we krwi. Typ 1 to choroba autoimmunologiczna, w wyniku której własne przeciwciała zniszczyły komórki trzustki wydzielające insulinę. Zmusza to chorego już do stałego przyjmowania insuliny w ciągu całego życia. Cukrzyca typu 2 to typowa choroba cywilizacyjna, której etiologia zależy tylko od stylu życia, na który największy wpływ ma codzienna dieta.

By łatwiej zrozumieć mechanizm powstawania tej choroby musimy przyjrzeć  się ludzkiej fizjologii. Otóż wszystko co zjadamy jest zamieniane do głównego składnika energetycznego czyli glukozy. Oprócz oczywiście błonnika, minerałów, witamin, polifenoli i flawonoidów. W warunkach optymalnego żywienia również białko nie jest traktowane jako źródło energii lecz źródło aminokwasów. Powstała z jedzenia glukoza jest spalana w komórkach by powstała energia. Oczywiście jak wszyscy wiemy by coś zostało dobrze spalone potrzebny jest tlen. W tym przypadku dostarczają go czerwone ciałka czyli krew. Glukoza potrzebuje jednak „przewodnika”, który wpuści ją do wnętrza komórki. Jest nim insulina, hormon wydzielany przez trzustkę. Bez insuliny cały ten mechanizm nie będzie działał. Jednak najczęściej w wyniku diety zbyt wysoko kalorycznej jak na potrzeby naszego ciała, komórki nie potrzebują aż tak dużo paliwa (glukozy) i zamykają receptory insulinowe, które umożliwiały glukozie przedostanie się do komórek. W ten sposób nadmiar cukru po posiłkowego pozostaje we krwi. Jego przedłużająca się obecność we krwi  byłaby bardzo szkodliwa dla tętnic i żył, więc nasz organizm jest wyposażony przez naturę w mechanizm ratunkowy. Mianowicie wątroba zamienia nadmiar glukozy w glicerydy czyli tłuszcz, tworząc w ten sposób zapasy paliwa „na czarną” godzinę. Jednak ta „ czarna godzina” w pełnej nadmiarów cywilizacji zachodu nigdy nie nadchodzi i nasza tkanka tłuszczowa, szczególnie tłuszczu wewnętrznego rośnie.

Tkanka tłuszczowa efektywnie będzie rosła do momentu nabrania pewnego stadium insulino oporności. U jednych będzie to szybciej u innych później. Jednak bez zmiany stylu życia a szczególnie odżywiania u wszystkich powstanie Zespół Metaboliczny. Jest to 5 parametrów zdrowia, z których jeśli występują u kogoś tylko dwa zakłada się, że u tej osoby w ciągu maksymalnie 5 lat wykształci się któraś z chorób cywilizacyjnych. Są to:

  • Podwyższony poziom glukozy na czczo
  • Podwyższony poziom trójglicerydów
  • Podwyższony poziom cholesterolu
  • Podwyższony poziom ciśnienia krwi tętniczej
  • Nadwaga lub otyłość

Insulino oporność, która powstaje w wyniku permanentnego nadmiaru kalorii w diecie uniemożliwia prawidłowe spojrzenie na cukrzycę 2 typu. Przede wszystkim dość wysoki poziom insuliny (czasem nawet w normie laboratoryjnych badań) powoduje szybką zamianę cukru w glicerydy. Spadający w ten sposób poziom cukru we krwi powoduje głód (hipoglikemię). To sprawia, że znów sięgamy po posiłek i sytuacja się powtarza. Powstaje wrażenie, że to błędne koło. Sytuację pogarsza fakt, że dietetyka i diabetologia zalecają sposób żywienia opierający się na 5 – 6 małych posiłkach w ciągu dnia. To nie może nam pomóc w wyleczeniu tej choroby a jedynie może ustabilizować pacjenta za pomocą środków farmakologicznych.

Wyleczenie tej choroby jest możliwe i wcale nietrudne. W tym celu został opracowany przez lekarzy program, który ma za zadanie:

  • Wyleczenie insulino oporności
  • Podniesienie akceptacji glukozy przez komórki
  • Podniesienie poziomu transportu tlenu przez krew (w pełnym spalaniu tlenowym komórki będą potrzebowały więcej glukozy)
  • Nawodnienie
  • Przywrócenie równowagi kwasowo zasadowej (cukrzyca jest chorobą kwasicową)
  • Wprowadzenie właściwej diety

Z programu skorzystało już kilkaset osób i drugie tyle w nim obecnie uczestniczy. Więcej o programie można dowiedzieć się na moich prelekcjach, których terminy będą udostępniane przez Stowarzyszenie Diabetyków w Białymstoku, gdzie można zgłosić swoje uczestnictwo w prelekcji. Udział w prelekcji jest bezpłatny.

dr Jacek Radwański

specjalista medycyny żywienia, psychodietetyk

www.drradwanski.pl

YouTube- @drradwanski

Facebook – @drjacekradwanski

Instagram – drjacekradwanski

Tik tok – drradwanski

Udostępnij wpis

Więcej wpisów

SKĄD SIĘ BIERZE DEPRESJA?

To zaskakujące jak bardzo duża część osób, które zgłaszają się o pomoc w typowych problemach
chorobowych deklaruje w wywiadzie przyjmowanie antydepresantów.

Umów się na wizytę

Już teraz!

lub zadzwoń:

+48 503 303 480